Bezoekerscentrum

De Poelboerderij

Excursie: Terugkeer van de grutto

 

Excursies

Reserveren: Bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop €12, kinderen €3. Tenzij anders aangegeven. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van Bezoekerscentrum De Poelboerderij €10. Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

 

Zondag 19 maart 13.30 uur: Terugkeer van de grutto

Hollandse en IJslandse grutto’s en tureluurs keren na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika en moeten eerst opvetten om op gewicht te komen alvorens verder te trekken of te gaan broeden. In maart is het dubbel druk in het veld met vogels. Overwinteraars zoals smienten en wintertalingen bereiden zich voor op een reis van duizenden kilometers naar hun broedgebieden in Siberië. Andere wintergasten die we tijdens de vaartocht tegen kunnen komen zijn grote zilverreigers, buizerd, blauwe kiekendief, torenvalk, wulpen, watersnippen, goudplevieren, kieviten, futen, meeuwen- , eenden- en ganzensoorten. Vaarexcursie door het Wormer- en Jisperveld o.l.v. gids. 13.30 uur.

 

Zondag 26 maart 13.30 uur: Koeien schetsen in de stal met Alice Pool

Zondag 26 maart gaan we erop uit om koeien te schetsen. Na een kleine vaartocht leggen we aan bij een stal met koeien. Daar binnen gaan we aan de slag om de koe op papier vast te leggen in schetsen. U brengt zelf papier, potloden, viltstiften of aquarelverf met wat water mee. Een campingstoeltje of iets dergelijks heeft u ook nodig. Zorg voor warme kleding, want op het water is het fris en een koeienstal is niet voorzien van verwarming. De middag is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar.

 

Zaterdag 1 april 13.30 uur: Gedrag weidevogels door Ton Tuinman

In de excursie over het gedrag van weidevogels staat het gedrag rond de paarvorming van weidevogels centraal. Wat doen kieviten, grutto’s en tureluurs om een partner te krijgen? Hoe kiezen ze een nestplaats? Hoe bouwen ze het wederzijds vertrouwen op om tot een paring te komen? Dat is allemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Uw gids Ton Tuinman, die dit gedrag jarenlang fotografeerde en bestudeerde kan u er bijna alles over vertellen.

 Zondag 2  april 13.30 uur: Weidevogels spotten

In het vroege voorjaar keren de weidevogels terug naar het Wormer- en Jisperveld. Op een mooie lentedag kan de lucht vol zijn van opgewonden vogelgeluiden. De excursie weidevogels spotten is een algemene vogelexcursie met een vogelgids die de deelnemers helpt bij het waarnemen en herkennen van de voorjaarsvogels.

Woensdag 5 april 13.30 uur: Van de Poel naar de Woude, varen en wandelen

Vaarexcursie van de Poel naar de het eiland de Woude. Een gids vertelt onderweg over de dorpen en de polders die we passeren. Op het eiland de Woude neemt een vogelgids de excursie over. Tijdens een korte wandeling over het eiland zal hij iets vertellen over weidevogels. De Woude staat bekend als een vogelrijk eiland in het broedseizoen. Onderweg is er koffie en thee aan boord.Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie €14, kinderen €3. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij €12. Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

 

Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop €12, kinderen €3. Leden Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Vogelbeschermingswacht Zaanstreek en Vrienden van bezoekerscentrum De Poelboerderij €10. Meer info: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl  Afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

 

 

Excursiekalender maart 2017 – februari 2018

 

Home Bezoekerscentrum Poelboerderij

Schrijver: Bezoekerscentrum de Poelboerderij

Deel dit bericht via

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *