Bezoekerscentrum

De Poelboerderij

Expositie leden Harige Kwast

 

Expositie van de Leden van de Harige Kwast

Iedere dinsdagmiddag komen ze bij elkaar: Paula Eradus en Lies Reurekas uit Purmerend en Riet Ilbrink en Ank Pronk uit de Beemster. Toen hun leermeester, de kunstschilder Albert Splinter in 2015 overleed, besloten ze samen te blijven schilderen en zo elkaar te stimuleren en soms te corrigeren. Dankzij Riet’s gastvrijheid, die in haar sfeervolle boerderij een atelier inrichtte, was dit ook praktisch mogelijk. Om het geheel af te ronden, verzon Riet spontaan een naam voor de club: de Harige Kwast. Ze genieten van het schilderen, van het uitzicht op de Rijp en van het bij mooi weer werken ‘en plein air’. Meer dan vijftien jaar leerden ze van Splinter te spelen met kleuren en vooral sfeer en perspectief in hun schilderijen aan te brengen. Alle vier hebben ze op diverse plekken geëxposeerd. Tijdens de bekende Beemster Open Dag stonden ze met hun marktkramen voor het atelier van Albert aan de Jisperweg in Westbeemster.

We gaan even met ze kennismaken…

Paula Eradus komt uit een kunstzinnig nest waar creativiteit een tweede natuur is. Ze begon met aquarelleren, maar stapte al gauw over op acrylverf vanwege de prachtige kleuren en mogelijkheden. Ze is dol op zee en strand.  Zowel de Hollandse kust als die van Indonesië, waar ze graag verblijft, geven inspiratie voor een kunstwerk. Haar schilderijen getuigen ook van liefde voor bloemen en niet te vergeten voor zwanen, die ze in al hun statige schoonheid op het doek zet.

Lies Reurekas is wat je noemt ‘leerling van het eerste uur’. Na wonderschone aquarellen te hebben gemaakt is ook zij gaan werken met acrylverf. Vanuit een brede interesse en kunstzinnigheid. Met leermeester Albert heeft ze diverse malen in wedstrijdverband deelgenomen aan het werken ‘en plein air’. Vaak met prijzen als gevolg. Of het nu landschappen, stillevens of dorpstaferelen zijn, al haar werk is optimaal sfeervol.

Riet Ilbrink schildert de zee met vrouwen of kinderen aan de vloedlijn alsof ze de ziltige geur van het water in beeld wil brengen. Ontroerend zijn de kinderfiguren. Geboren in Zeeland kent ze de weidsheid van een landschap, waar ze ook in Noord-Holland van geniet en graag vastlegt op het doek. Haar koeien met glanzende ogen of een schaapherder met zijn kudde brengen haar dierenliefde in beeld.

Ank Pronk exposeerde in het afgelopen voorjaar al eens in de Poelboerderij met onder andere schilderijen van vogels en landschappen. Ze deelt met haar schildermaatjes de band met Noord-Holland. Dit keer geeft ze de andere drie de ruimte en hangt vanwege de presentatie als club toch ook twee schilderijen op.

De exposanten wensen bezoekers van de Poelboerderij, een prachtige plek waar jong en oud de natuur leert kennen, veel genoegen bij het bekijken van hun schilderijen.

Schrijver: Bezoekerscentrum de Poelboerderij

Deel dit bericht via

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *