Bezoekerscentrum

De Poelboerderij

Ed vertelt… verhalen uit het veld (archief)

Ed Zijp is toezichthouder in het Wormer- en Jisperveld. Iedere week deelt hij zijn ervaringen en foto’s via een column in Nieuwsblad De Zaankanter en via de website van de Poelboerderij. Op zijn eigen website zijn prachtige foto’s te vinden die hij in het Wormer- en Jisperveld heeft gemaakt.

Foto: Ed Zijp

Blauw uurtje

Voor fotografen is deze tijd van het jaar het moment om de weerberichten in de gaten te houden. Bij weinig bewolking is namelijk de kans groot op het ‘blauwe uurtje’, de benaming van het uur voor zonsopkomst wat een licht blauwe glans geeft. De horizon kleurt dan zacht voordat de zon het landschap verscherpt.

Nu is uurtje een ruim begrip want vaak duurt het maar enkele minuten. Dus opletten geblazen en het fototoestel goed instellen. Ook niet onbelangrijk, kleed je warm aan anders wordt zo ’n uurtje echt blauw, maar dan van de kou.

Gepubliceerd op 12 maart 2019

Foto: Ed Zijp

Terug

Opmerkelijk hoeveel Zaankanters ieder jaar uitkijken naar de terugkomst van de grutto. In de maand februari gonst het rond, heb je ze al gezien?

Deze nationale vogel zit toch dieper in het hart dan je denkt. Een groot deel van het jaar verblijft deze steltloper in Zuid Europa en West Afrika. Echter 85% van de wereldpopulatie broedt in Nederland, met Zaanstreek/ Waterland als absoluut epicentrum. De hotspots deze tijd zijn ondergelopen weilanden bij de Enge Wormer, Neck en Oostknollendam.

Begin en eind maart worden de slaapplaatsen in de hele Zaanstreek door vrijwilligers geteld. Doel hiervan is om inzicht te krijgen in de aantallen van deze bedreigde vogel, want de roep van de grutto in het voorjaar is net zo Zaans als een pannenkoek met spek.

Gepubliceerd op 6 maart 2019