Bezoekerscentrum

De Poelboerderij

Ed vertelt… verhalen uit het veld

Foto: Ed Zijp

Landschapspijn

Enige jaren geleden werd er een nieuw woord toegevoegd aan de Nederlandse taal: landschapspijn. Bedacht door Friezen die met lede ogen hun rijke groene open landschap zagen verdwijnen. Open en groen is het nog wel maar rijk niet meer, op veel plekken was geen bloemetje of bijtje meer te bekennen. Wat de meeste Friezen aan het hart ging, was het verdwijnen van hun trots: de weidevogels.

Nu kunnen we naar mekaar wijzen, maar dat heeft geen zin. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onze omgeving. Boeren hebben jarenlang hun stinkende best gedaan om ons van goed en goedkoop voedsel te voorzien. Wellicht is het nu het moment om samen de toekomst te bepalen… een dampende zon boven een rijk landschap: landschapsvreugde!

Het is weer zover, de jaarlijkse schouw. Oktober is de maand waar overal in de gemeente-sloten worden geschoond. Reden hiervoor is de doorstroom van overtollig water. We leven nu eenmaal onder zeeniveau en als het water niet weg kan hebben we een probleem.

Tegenwoordig zijn er machines die het werk doen. Dat was vroeger wel anders, al het water werd met de hand geschoond. Gewapend met walmes en sloothaak werden kilometers sloten onder handen genomen. Zweten geblazen en voor deze mensen was de sportschool overbodig.

Ed Zijp is toezichthouder in het Wormer- en Jisperveld.

Klik hier om de vorige columns van Ed Zijp te lezen.

Schrijver: Bezoekerscentrum de Poelboerderij

Deel dit bericht via